mandag den 23. maj 2011

Hjemløseproblematikken er ikke 'kun' at være uden bolig!

Hjemløshed
SFI's undersøgelse fra 2009 har vist, at der var 4.998 mennesker, der var berørt af hjemløshed i uge 6 2009. Konkret set kan der skelnes imellem to former for hjemløse:
  1. Faktisk hjemløse - det er mennesker, der helt reelt lever sit liv på gaden. Typisk kan de ved første øjekast genkendes ved, at de har alle deres ejendele (tøj, pas, sovepose mm.) med sig uanset, hvor de bevæger sig hen. De faktiske hjemløse står altså uden bolig - uden noget sted at bo. De sover på gaden, i trappeopgange, på herberg enkelte nætter og lignende. I SFI's undersøgelse var 506 mennesker i løbet af uge 6 berørt af faktisk hjemløshed (dette tal skal holdes op med, at det blev talt op i uge 6 som var en kold vinter måned - med andre ord kan tallet være mere end tidoblet hen over sommeren).
  2. Funktionelt hjemløse, som er mennesker, der har egen bolig, men ikke kan klare at opholde sig i den i hverdagen pga. psykiske sygdomme, pengemangel mm. I vores feltarbejde, mødte vi to hjemløse, der begge havde egen bolig i København, men som ikke formåede at bo i den. Den første hjemløs vi snakkede med opholdte sig ikke i sin lejlighed, fordi hun ikke følte sig tryg - hun var blevet økonomisk afpresset af mennesker i boligområdet. Den anden hjemløse vi mødte kunne ikke bo i sin lejlighed, fordi han følte sig ensom. Han forklarede os, at han sjældent fik folk på besøg og at han derfor var nødsaget til at gå på gaden, for at være sammen med andre. Han fortalte os yderligere, at han nogen gange om ugen overnattede på herberg, fordi han på den måde kunne være sammen med andre. I SFI's undersøgelse, hvor 4.998 mennesker var berørt af hjemløshed, var 9 procent funktionelt hjemløse - det er næsten hver tiende!
Social Ministeriets skriver på deres hjemmeside: "Hjemløshed relaterer sig til og falder sammen med en lang række af andre problemer end blot manglen på en bolig. Misbrug, psykisk sygdom, vold, kriminalitet, ringe arbejdsmarkedstilknytning, manglende sociale netværk og rodløshed er nogle af de problemer, der hænger sammen med hjemløshed".

Misbrug
I vores forberedelser til og i selve feltarbejdet i København erfarede vi hurtigt, at det at være hjemløs ikke er disse menneskers eneste udfordring i hverdagen og livet. De hjemløse vi mødte på gaderne og dem vi har talt med ude ved organisationerne, har alle givet os et klart indblik i, at rigtig mange af dem har omfattende problemer med misbrug (selvmedicinering/stoffer og/eller alkohol), har nedsat psykisk funktionsevner i form af psykiske lidelser typisk uden nogen fastlagt diagnose mm. Dette har gjort stort indtryk på os alle tre, for hvordan kan det dog passe, at mennesker i Danmark - danske statsborgere, der befinder sig i Danmark, kan gå rundt og være syge uden så at få den rigtige hjælp? Vi er klar over, at der skal være vilje for at der kan være vej, men... Disse socialt udsatte mennesker, som typisk ikke har haft de bedste vilkår i livet og som i deres nuværende situatioon som hjemløs - de har måske ikke den aller største vilje selv eller de største chancer for at kunne forbedre deres levevilkår, men kan det da virkeligt passe, at de større eller mindre grad er overladt til dem selv og deres skæbne?

SFI's undersøgelse viste om misbrug:
  • 70 procent af de hjemløse har misbrugsproblemer.
  • 44 procent af dem vurderes at have et alkoholmisbrug (som er på førstepladsen for misbrugsproblemer)
  • Det anslås at 25 procent af dem både har en psykisk sygdom og misbrugsproblemer. Hertil kommer misbrugsproblemer med selvmedicinering, som vi hørte en masse om i vores interview med lederne af de organisationer vi besøgte - dette kan læses under fanen "interview").
Når mennesker bliver afhængige af et stof eller en handling kaldes det, at man har et misbrug. Dette misbrug kan være af tobak, alkohol, stoffer som hash, kokain, heroin mm. Disse former for misbrug kan være skadende for menneskers sundhed og velfærd, i værste fald kan de føre til sygdom og død. I vores feltarbejde, hvor vi interviewede en hjemløs, fortalte hun os om, hvordan hun havde mistet sine forældre - den ene af en overdosis af stoffer. Den hjemløse dame fortalte os også om sine egne misbrugsproblemer og hvad dette gav hende af andre problemer; pengemangel, manglende kontakt med familien og andre sociale netværk (dette kan læses under siden "interview").

Kriminalitet
Pengemangel som den hjemløse fortalte os om, fører vores tanker hen imod spørgsmålet "hvordan skaffer de så penge?" Og som Social Ministeriet skriver, så følges hjemløshed ofte sammen med kriminalitet. Kriminalitet er kort sagt at gøre noget der er juridisk forbudt (ulovligt). Freud lavede i sin levetid teoretiske forklaringer på, hvorfor mennesker begår kriminalitet, men i dag er hans psykologiske forklaringer faldet i baggrund til fordel for, at man må se nærmere på de samfundsmæssige og/eller de sociologiske forklaringer, for at finde frem til, hvorfor mennesker begår kriminalitet. Der findes en lang række af forskellige former for kriminalitet, men dem som (vi antager) er mest brugt af de hjemløse er bl.a.: lommetyveri, tasketyveri, vold, narkokriminalitet, butikstyveri og socialt bedrageri. Tyveri eksemplerne er en let måde at komme til hurtige penge på - penge som skal findes, for at kunne få fingre i stoffer, alkohol osv.

Ingen kommentarer: