søndag den 22. maj 2011

Hjemløsestrategien

"INGEN BORGERE SKAL LEVE ET LIV PÅ GADEN"

SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd) lavede i 2007 og igen 2009 en optælling af hjemløse danskere i Danmark. Optællingen strakte sig over en uge (begge år uge 6). Optællingerne viste begge i runde tal, at omkring 5.000 mennesker var registreret som hjemløse. Dog vurderer SFI, at 11.-13.000 mennesker årligt berøres af hjemløshed i større eller mindre grad.
På baggrund at dette valgte regeringen, at lave den såkaldte "Hjemløsestrategi" i samarbejde og med virkning i 8 kommuner i Danmark, som har de største problmer med hjemløshed. Målet med strategien er at nedbringe og på længere sigt at fjerne hjemløshed i Danmark. De 8 kommuner er: Albertslund, Esbjerg, Frederiksberg, Høje-Taastrup, København, Odense, Randers og Århus.

De helt konkrete aftaler med kommunerne blev indgået den 8. september 2009 om gennemførelse af "Hjemløsestrategien". Aftalen strækker sig såvel fra 2009 til slutningen af 2012, hvor der skal laves en opsamling og ikke mindst en evaluering af projektet. Der skal ligeledes formidles resultater og metodebeskrivelser fra projektet, så der indhentes viden om, hvilke indsatser, der virker bedst.

I alt sin enkelhed indeholder "Hjemløsestrategien" 4 målsætninger, som lyder følgende:
  1. Ingen borgere skal leve et liv på gaden.
  2. Unge bør som udgangspunkt ikke opholde sig på et forsorgshjem, men tilbydes andre løsninger efter serviceloven eller almenboligloven.
  3. Ophold på forsorgshjem eller herbor bør ikke vare mere end 3-4 måneder for borgere, der er parate til at flytte i en bolig med den fornødne støtte.
  4. Løsladelse fra fængsel og udskrivning fra sygehus eller behandlingstilbud bor forudsætte at der er en løsning på boligsituationen.
Hver enkelt af de 8 kommuner i aftalen har udarbejdet sin egen "hjemløseplan", som alle indeholder de 4 målsætninger.

For mere læsning om "Hjemløsestrategien" er følgende link:
http://www.udenfor.dk/dk/Materiale/Files/Publikationer/Pjece+om+regeringens+hjeml%C3%B8sestrategi

For at læse mere om hver enkel kommunes plan, er her links til fri læsning:

Ingen kommentarer: